- Пам’ятайте, що діти мають їсти чотири-п’ять разів на день із перервою в 3-4 години.
- Не давайте дитині між прийомами їжі солодощі.
- Складайте дитячий раціон так, щоб він містив у достатній кількості білки, жири, вуглеводи, мікро- та макроелементи, а також вітаміни.
- Давайте дитині пити чисту воду. Соки або чаї не замінять її в раціоні дитини, наскільки корисними вони не були б.
- Урізноманітнюйте харчування дитини, адже його одноманітність призводить до зменшення кількості шлункового соку. Як наслідок знижується апетит та погіршується засвоєння їжі.
- Навчайте дитину раннього віку їсти самостійно.
- Діліть дитині молодшого дошкільного віку котлету та рибу на кусочки, але лише після того, як вона побачить готову страву.
- Навчіть дитину їсти м’ясо та рибу разом із гарніром.
- Завжди орієнтуйтеся на апетит дитини. Ніколи не годуйте дитину насильно.
- Пам’ятайте, що зниження апетиту може свідчити про захворювання дитини.
- Підтримуйте у дитини перед та під час їжі гарний настрій. Це важливий чинник для формування хорошого апетиту.
Дотримуйтеся таких орієнтовних об’ємів готових страв для дітей віком від трьох до шести років:
Страви | Об’єм, г | Страви | Об’єм, г |
---|---|---|---|
М’ясні або рибні страви | 70 – 100 | фрукти, соки | 80 – 100 |
гарніри | 120 – 130 | каші, овочеві страви | 180 – 200 |
салати | 40 – 50 | супи, борщі, бульйони | 150 – 200 |
чай, молоко, какао, кефір | 150 – 180 | хліб житній (на день) | 50 – 60 |
компоти, киселі | 120 – 180 | хліб пшеничний (на день) | 100 – 110 |