Поради щодо харчування дитини вдома у вихідні дні

  • Пам’ятайте, що діти мають їсти чотири-п’ять разів на день із перервою в 3-4 години.
  • Не давайте дитині між прийомами їжі солодощі.
  • Складайте дитячий раціон так, щоб він містив у достатній кількості білки, жири, вуглеводи, мікро- та макроелементи, а також вітаміни.
  • Давайте дитині пити чисту воду. Соки або чаї не замінять її в раціоні дитини, на­скільки корисними вони не були б.
  • Урізноманітнюйте харчування дитини, адже його одноманітність призводить до зменшення кількості шлункового соку. Як наслідок знижується апетит та погіршу­ється засвоєння їжі.
  • Навчайте дитину раннього віку їсти самостійно.
  • Діліть дитині молодшого дошкільного віку котлету та рибу на кусочки, але лише після того, як вона побачить готову страву.
  • Навчіть дитину їсти м’ясо та рибу разом із гарніром.
  • Завжди орієнтуйтеся на апетит дитини. Ніколи не годуйте дитину насильно.
  • Пам’ятайте, що зниження апетиту може свідчити про захворювання дитини.
  • Підтримуйте у дитини перед та під час їжі гарний настрій. Це важливий чинник для формування хорошого апетиту.

Дотримуйтеся таких орієнтовних об’ємів готових страв для дітей віком від трьох до шести років:

Страви Об’єм, г Страви Об’єм, г
М’ясні або рибні страви 70 – 100 фрукти, соки 80 – 100
гарніри 120 – 130 каші, овочеві страви 180 – 200
салати 40 – 50 супи, борщі, бульйони 150 – 200
чай, молоко, какао, кефір 150 – 180 хліб житній (на день) 50 – 60
компоти, киселі 120 – 180 хліб пшеничний (на день) 100 – 110